Jakie mogą powstać interakcje leków z żywnością
Przyjmowane przez pacjentów leki po dostarczeniu ich do organizmu mają za zadanie wywołać określony efekt farmakologiczny. Nim jednak to nastąpi, przechodzą one szereg procesów farmakokinetycznych, jak wchłanianie, dystrybucja czy metabolizm. Taką samą drogę musi przejść zjadana przez człowieka żywność. Dlatego skuteczność i bezpieczeństwo prowadzonej farmakoterapii mogą być w znacznym stopniu zależne od diety. Interakcje leków z żywnością należą do tych najczęściej występujących. Jest to związane z tym, że wielu pacjentów nadal nie zdaje sobie sprawy, że spożywany przez nich pokarm może mieć wpływ na działanie przyjmowanych leków. Według danych WHO problem ten może dotyczyć nawet ponad 50% pacjentów w krajach wysokorozwiniętych.
Jeśli nie masz jeszcze dostępu, załóż konto! Co otrzymasz?
- regularne wydania magazynu zawierające porady prawne i podpowiedzi w kontekście aktualnych problemów z prowadzeniem apteki,
- gotowe wzory postępowania w najbardziej newralgicznych aspektach refundacji i kontroli,
- dostęp do strony www.prawowaptece.pl, gdzie znajdziesz elektroniczne wersje papierowych wydań oraz porady i komentarze ekspertów,
- branżowy e-letter z aktualnościami i poradami,
- wsparcie ekspertów w bieżących problemach z zakresu prawa - wystarczy napisać maila lub nagrać swoje pytanie na pocztę głosową 24/7 h!