Interakcje leków z żywnością na etapie wchłaniania leku

Dodano: 22 marca 2023
f41adb420d21156ac3a50261efaaf95fa18e68a0-xlarge (8)

Pojęcie interakcji leków z żywnością rozumiane jest jako chemiczne, fizyczne lub fizjologiczne wzajemne oddziaływanie stosowanych jednocześnie dwóch lub większej ilości substancji, które prowadzi do zmiany siły, czasu, toksyczności lub sposobu działania leku. Uznaje się, że przy zażywaniu dwóch substancji interakcja jest prawdopodobna, przy trzech – zachodzi często, natomiast przy czterech i więcej – jest nieunikniona.

Z artykułu dowiesz się:

  •  Im większa liczba substancji zażywanych jednocześnie, tym większe prawdopodobieństwo interakcji między lekami a żywnością.
  • Wchłanianie leków odbywa się głównie w jelitach cienkich, gdzie może dochodzić do zmniejszenia lub zwiększenia wchłaniania zależnie od rodzaju spożywanej żywności. Spożycie produktów mlecznych może zmniejszać wchłanianie niektórych leków, podczas gdy tłuszcze mogą zwiększać wchłanianie niektórych innych leków.
  • Interakcje leków z żywnością mogą mieć negatywne konsekwencje terapeutyczne, takie jak brak efektu leczenia, wydłużenie czasu terapii, ryzyko powikłań zdrowotnych. Jednakże, w niektórych przypadkach żywność może także wspomagać wchłanianie niektórych witamin. Warto zwracać uwagę na te interakcje, aby uniknąć potencjalnych negatywnych skutków i osiągnąć zamierzone efekty terapeutyczne.

Po podaniu doustnym lek w organizmie człowieka ulega wielokierunkowym przemianom zachodzącym w fazie farmakodynamicznej oraz farmakokinetycznej. W fazie farmakodynamicznej wyodrębnia się synergizm i antagonizm leków, zaś w farmakokinetycznej – etap uwalniania, wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu oraz wydalania substancji leczniczej. Najlepszym miejscem do wchłaniania leków, ze względu na duże unaczynienie błony śluzowej, jest jelito cienkie, w którym odbywa się ono na trzy różne sposoby: (1) na zasadzie transportu biernego, polegającego na wyrównaniu stężeń pomiędzy obiema stronami błony komórkowej, (2) na zasadzie transportu aktywnego, polegającego na migracji leku z jednej strony błony komórkowej na drugą oraz (3) na drodze pinocytozy, czyli procesu podobnego do fagocytozy.

Żywność a lek

Analizując interakcje między lekami a żywnością, należy zwrócić uwagę na złożoną strukturę diety. Dodatkowo skład diety ulega zmianom w zależności od codziennych bądź sezonowych preferencji.

Ilość wchłoniętego leku i jego dostępność biologiczna zależą od kilku czynników, spośród których najistotniejsze to właściwości leku, ogólny stan zdrowia pacjenta oraz wcześniej wspomniany rodzaj spożywanej diety.

Zmniejszenie wchłaniania leku

Najczęściej w wyniku interakcji leku z żywnością dochodzi do zmniejszenia stopnia wchłaniania leku, co prowadzi do obniżenia maksymalnego stężenia substancji leczniczej we krwi oraz w konsekwencji – do braku efektu terapeutycznego, wydłużenia okresu farmakoterapii, narażenia na groźne powikłania i niepotrzebną dalszą diagnostykę. Interakcja leku z żywnością, w wyniku której dochodzi do zmniejszenia wchł niania substancji leczniczej, w większości wypadków występuje po spożyciu mleka oraz produktów i posiłków mlecznych (jogurt, kefir, maślanka, sery biały i żółty, zupy mleczne, płatki z mlekiem, naleśniki z serem). Połączenie tych artykułów z niektórymi lekami prowadzi do powstania nierozpuszczalnych w wodzie soli wapnia, w wyniku czego dochodzi do zmniejszenia bądź całkowitego zahamowania ich wchłaniania. Tego typu niekorzystne zjawisko dotyczy głównie antybiotyków z grupy fluorochinolonów i tetracyklin, podawanych w leczeniu zakażeń dróg oddechowych i moczowych. Przyjmowanie tych leków łącznie z produktami mlecznymi może skutkować zmniejszeniem ich stężenia we krwi blisko czterokrotnie, co na przykładzie tetracyklin zostało zobrazowane na rysunku. Podobne zjawisko występuje w przypadku leków należących do grupy bisfosfanianów, stosowanych w leczeniu osteoporozy oraz hiperkalcemii nowotworowej. Równoczesne zażycie tych preparatów i spożycie posiłku zawierającego duże ilości wapnia może znacznie zmniejszyć wchłanianie substancji leczniczej.

Przykład interakcji na etapie wchłaniania leków występuje również w trakcie popijania preparatów żelaza herbatą. Obecne w herbacie taniny tworzą z żelazem kompleksy chemiczne, uniemożliwiając jego wchłanianie. Podobny typ interakcji zachodzi podczas popijania antybiotyków (penicylina fenoksymetylowa, erytromycyna) kwaśnymi sokami, co skutkuje ich rozkładem.

Niekorzystne interakcje, mające bardzo negatywne następstwa terapeutyczne, zachodzą także podczas spożywania produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego. Skutkiem pierwszej interakcji może być osłabione działanie przeciwlękowe, przeciwdepresyjne leku i w konsekwencji samobójstwo pacjenta, natomiast druga interakcja może spowodować udar mózgu.

Interakcja leku z żywnością, w wyniku której dochodzi do zmniejszenia wchłaniania substancji leczniczej, w większości wypadków występuje po spożyciu mleka oraz produktów i posiłków mlecznych. Połączenie ich z niektórymi lekami prowadzi do powstania nierozpuszczalnych w wodzie soli wapnia, w wyniku czego dochodzi do zmniejszenia bądź całkowitego zahamowania ich wchłaniania.

Zwiększenie wchłaniania leku

Przyspieszone i zwiększone wchłanianie leku przyczynia się do wzrostu jego stężenia we krwi oraz spotęgowania skuteczności działania. Chociaż można by przyjąć, że to korzystny efekt, w niektórych sytuacjach skutkuje to zbyt szybkim i silnym zadziałaniem, prowadząc do różnych konsekwencji zdrowotnych. Składnikiem pokarmowym w największym stopniu wpływającym na zwiększone wchłanianie leków jest tłuszcz. Interakcja ta występuje przy jednoczesnym spożyciu posiłku wysokotłuszczowego (jajka, bekon, masło, pełnotłuste mleko, smalec, tłuste wędliny, podroby, parówki, pasztety) łącznie z lekiem, ale także po zażyciu preparatu w czasie jednej do dwóch godzin od spożycia posiłku. Tłuszcze obecne w pokarmie przyspieszają i nasilają wchłanianie leków wykazujących wysoką lipofilność. Powstała emulsja tłuszczowa jest dla leku dobrym nośnikiem, co skutkuje spotęgowaniem jego wchłaniania.

Istnieją interakcje między tłuszczem z pokarmu a m.in. niektórymi lekami przeciwgrzybiczymi, przeciwpasożytniczymi, przeciwdepresyjnymi oraz lekami hipotensyjnymi. W wyniku tych interakcji pacjenci są narażeni na szereg groźnych powikłań. Przykładowo zażywanie niektórych preparatów teofiliny łącznie z pokarmem wysokotłuszczowym może prowadzić do wzrostu stężenia tego leku we krwi, zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia tachykardii, hipotonii, zaburzeń snu oraz bólów głowy.

Z kolei korzystny efekt interakcji na linii lek – produkt wysokotłuszczowy występuje w trakcie przyjmowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). W wyniku tej interakcji są one sprawniej wchłanianie w jelicie cienkim, wykazując tym samym lepszy efekt terapeutyczny.

Działanie osłaniające żywności

Istnieje również grupa leków, która powinna być podawana razem z żywnością. Dotyczy to preparatów wykazujących właściwości drażniące w kierunku błony śluzowej przewodu pokarmowego. Do takich leków należą m.in.:

kwas acetylosalicylowy,

atowakwon, fenylobutazon,

defpodoksym,

diklofenak, fenytoina,

octan hydrokortyzon,

ibuprofen,

metyloprednizolon czy

naproksen.

W przypadku tych preparatów pokarm spełnia funkcję ochronną w przewodzie pokarmowym, jednocześnie nie modyfikując biodostępności substancji leczniczej.

Aby zalecana farmakoterapia wywołała zamierzone efekty, pacjenci powinni otrzymywać nie tylko wskazówki dotyczące częstotliwości i godzin zażywania leków, lecz również informacje o możliwości wystąpienia omówionych interakcji.

Autor: Natalia Żurek, dyplomowany dietetyk, technolog żywności oraz technik farmaceutyczny

Numer 55, maj 2024 r.

Numer 55, maj 2024 r.
Dostępny w wersji elektronicznej