Monakoliny ze sfermentowanego ryżu – czy nadal można je stosować

Marta Bogusiak

Autor: Marta Bogusiak

Dodano: 31 lipca 2022
0a220a7be6c24c63ffe6bf1195c9b7a9ea42a634-xlarge (1)

22 czerwca 2022 r. weszło w życie unijne rozporządzenie, które wpisuje monakoliny ze sfermentowanego czerwonego ryżu na listę substancji, których stosowanie w żywności jest zakazane, ograniczone lub podlega kontroli przez wspólnotę. Jako że substancja ta jest stosowana również w poszczególnych suplementach diety czy środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, pozostających w sprzedaży aptecznej, to problem ten dotknął także farmaceutów.

Jeśli nie masz jeszcze dostępu, załóż konto! Co otrzymasz?

  • regularne wydania magazynu zawierające porady prawne i podpowiedzi w kontekście aktualnych problemów z prowadzeniem apteki,
  • gotowe wzory postępowania w najbardziej newralgicznych aspektach refundacji i kontroli,
  • dostęp do strony www.prawowaptece.pl, gdzie znajdziesz elektroniczne wersje papierowych wydań oraz porady i komentarze ekspertów,
  • branżowy e-letter z aktualnościami i poradami,
  • wsparcie ekspertów w bieżących problemach z zakresu prawa - wystarczy napisać maila lub nagrać swoje pytanie na pocztę głosową 24/7 h!
Sprawdź ofertę »
       
               

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Marta Bogusiak

Autor: Marta Bogusiak

radca prawny przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Łodzi, Parter w Kancelarii Bogusiak Uzdrowska Kowalczyk Radcowie Prawni Sp. p. Specjalizuje się w obsłudze prawnej podmiotów z sektora ochrony zdrowia. Ma wszechstronną wiedzę i bogate, wieloletnie doświadczenie w zakresie prawa medycznego, w tym w zakresie kontraktowania świadczeń i współpracy z NFZ, dokumentacji medycznej i praw pacjenta. Jest autorem i współautorem licznych publikacji oraz szkoleń kierowanych do placówek medycznych.

Numer 61, listopad 2024 r.

Numer 61, listopad 2024 r.
Dostępny w wersji elektronicznej